SVG wordt niet door uw browser ondersteundPersoonsvolgende Zorg

Programma Filmfestival

Op 3 oktober wordt in KINO in Rotterdam een film- en documentairefestival georganiseerd als afsluiting van het experiment persoonsvolgende zorg. In vier thema’s toont dit film- en documentaire festival een mooi overzicht van wat de kracht van luisteren teweeg kan brengen. Het programma is aanleiding om met elkaar te spreken over de dilemma’s, voetangels en klemmen van de ingezette beweging naar meer persoonsvolgende zorg.

Programma

Vanaf kwart voor tien ontvangen wij u graag bij KINO in Rotterdam voor een kop koffie of thee. Rond kwart voor 11 begint het programma in de filmzalen en zal na een korte inleiding het ochtendprogramma vertoond worden. Hierna wordt in de foyer tegen half 1 lunch geserveerd en kunt u rustig napraten over de vertoonde documentaires. In de middag worden in alle zalen de hoofdfilms vertoond met na afloop een discussie over de film. Rond half 4 is de dag afgelopen.

Kino Rotterdam

De locatie van het filmfestival is KINO Rotterdam, aan de Gouvernestraat 129 – 133. Informatie over de bereikbaarheid van het filmtheater is de te vinden via de website van KINO. De foyer en alle filmzalen zijn bereikbaar voor mindervaliden. In elke zaal zijn er twee rolstoelplekken gecreëerd op de eerste rij.

Thema’s

U kunt kiezen uit de volgende thema’s, waarop de film en documentaires aansluiten. De tickets die u aanvraagt zijn voor een specifiek thema en zijn geldig voor de hele dag.

Thema 1: De jeugd van tegenwoordig

Klik hier om uw ticket te bestellen.

De hoofdfilm van het eerste thema is Hasta la Vista en daarbij worden een aantal documentaires vertoond, waaronder Meintje Bikkels.

Drie jonge gasten houden van wijn en vrouwen.
Het eerste proeven ze met plezier, maar het tweede hebben ze nog nooit mogen smaken. Onder het mom van een wijntour reizen de drie naar Spanje om eindelijk van de grond te gaan. Niets zal hen tegenhouden. Zeker niet het feit dat de eerste blind is, de tweede in een rolstoel zit en de derde volledig verlamd is…


En verder bij dit thema documentaires als: Meintje Bikkels
Meintje (11) heeft een blinde vader en een slechtziende moeder. Dat houdt in dat Meintje vaak de ogen van haar ouders moet zijn. Soms is dat een grote verantwoordelijkheid. Als ze met haar ouders met het openbaar vervoer reist, is dat behoorlijk spannend. Er kan best iets misgaan en als dat gebeurt, voelt Meintje zich schuldig. Gelukkig kan ze er goed over praten met Lena, haar beste vriendin die in dezelfde straat woont. Lena begrijpt Meintje als geen ander, omdat zij met een dove moeder en een slechthorende vader ook een grote verantwoordelijkheid draagt.

Thema 2: Ik kies

Klik hier om uw ticket te bestellen.

Het tweede thema kent als hoofdfilm The Diving Bell and the Butterfly, met een aantal ondersteunende documentaires, waaronder Anne vliegt.

Nadat Jean-Dominique Bauby, hoofdredacteur van het Franse modeblad Elle, eind 1995 is getroffen door een beroerte, kan hij alleen zijn linkeroog-lid nog bewegen. Een therapeute ontwikkelt een methode om te communiceren. Zij dicteert een speciaal alfabet dat begint met de letters die het meest voorkomen in het Frans. Als ze de letter opleest die Bauby bedoelt, knippert hij met zijn oog. Zo schrijft Bauby, letter voor letter, een boek. Een aangrijpend pleidooi voor de verbeelding.

En verder bij dit thema documentaires als: Anne vliegt.
De elfjarige Anne heeft last van ‘tics’, ze heeft Gilles de la Tourette. Daardoor doet haar lichaam soms dingen die ze niet wil, bijvoorbeeld zomaar een rondje draaien of overal even aan likken.

Thema 3: Normaal ben ik anders

Klik hier om uw ticket te bestellen.

Bij thema 3 wordt als hoofdfilm Intouchables vertoond (onder voorbehoud). Het programma van dit thema brengt daarnaast onder andere de documentaire Vrouwen van de Venserpolder.

Philippe, een Parijse miljonair met een dwarslaesie, neemt de jonge, brutale Senegalees Driss aan als persoonlijke verzorger. Twee volslagen tegenpolen die het met elkaar moeten rooien: het recept voor een traditionele buddy-komedie met aanstekelijk spel van de hoofdrolspelers. Hoewel gebaseerd op een waargebeurd verhaal is de film een sprookje waarin zware fysieke handicaps en serieuze gettoproblemen worden overwonnen.

En verder bij dit thema documentaires als: Vrouwen van de Venserpolder
Venserpolder bestaat uit zestien woonblokken. De binnentuin van blok 10 gold jarenlang als een no-go area vanwege de criminaliteit. Maar nu de vrouwen van Venserpolder er moestuintjes aanleggen, verandert dat.

Thema 4: Durf te dromen

Klik hier om uw ticket te bestellen

Mein Blind Date mit dem Leben is de hoofdfilm van het vierde thema. Hierbij worden ook documentaires vertoond als: Hoofd vol dromen.

Saliya Kahawatte heeft een duidelijk plan voor zijn leven, hij wil graag in een hotel werken. Echter, vlak voor zijn schoolexamens begint hij vanwege een aangeboren oogafwijking zijn zicht kwijt te raken tot een punt dat hij bijna blind is. Nadat hij op een knappe manier zijn examens weet te behalen, wil hij graag een interne opleiding volgen bij een hotel, maar hij wordt nergens toegelaten vanwege zijn handicap. Saliya besluit een gok te wagen en te gaan solliciteren zonder zijn handicap te benoemen.

En verder bij dit thema documentaires als Hoofd vol dromen:
Anne Fee (10) woont met haar ouders en broertje in een huis met acht verstandelijk beperkte mensen, een zogenaamd Thomashuis. Met twee van hen, Bob (24) en Olivier (25), droomt ze er hardop van later wereldberoemd te worden. En het blijft niet bij dromen, want samen besluiten ze een band te vormen. Hun eerste optreden staat al gepland. Over twee weken is er een buurtbarbecue en zij zijn de hoofd act.


Geplaatst op: 22 juli 2019
Laatst gewijzigd op: 18 september 2019