SVG wordt niet door uw browser ondersteundPersoonsvolgende Zorg

Zuid-Limburgse zorgorganisaties praten minister De Jonge bij over Persoonsvolgende Zorg

thema's: Ouderenzorg (VVT) (176)

“De hervorming van de zorg zit niet in nieuwe wetten, maar in de samenwerking tussen mensen”

Op maandag 13 augustus kwam minister Hugo de Jonge (VWS) rond twee uur binnen in het Cicero-zorgcentrum Ave Maria in Geulle. Zo’n tachtig afgevaardigden van de vijftien aanwezige samenwerkende organisaties in de langdurige ouderenzorg in Zuid-Limburg keken automatisch naar beneden: ‘Welke schoenen draagt hij vandaag?’ Om vervolgens tevreden te concluderen dat de minister ook nu weer een bijzonder paar uit de kast had gehaald. Zoals minister De Jonge zijn schoenen met veel zorg uitkiest, zo zouden ouderen ook de mogelijkheid moeten hebben om de zorg te kiezen die echt goed bij hen past. In Zuid-Limburg kan dat al, dankzij het programma Persoonsvolgende Zorg. Hugo de Jonge kwam op zijn eerste werkdag na de vakantie naar Zuid-Limburg om van cliënten, medewerkers en bestuurders te horen hoe Persoonsvolgende Zorg in de praktijk wordt gebracht.

In Zuid-Limburg werken alle organisaties in de langdurige ouderenzorg samen om de zorg persoonsvolgend te maken: dit gebeurt in het programma Persoonsvolgende Zorg. Hierin worden de mogelijkheden van cliënten om zorg te kiezen die het beste bij hun wensen, behoeften en manier van leven past, vergroot. Oftewel, de wensen van de cliënt worden centraal gesteld. Voor de realisatie hiervan werken zorgorganisaties, onafhankelijke cliëntondersteuners en het zorgkantoor CZ met elkaar samen. Minister Hugo de Jonge verzamelde op 13 augustus aansprekende voorbeelden van Persoonsvolgende Zorg.

Het beste van twee huizen
Aan verschillende dialoogtafels ging de minister in gesprek met cliënten, medewerkers en bestuurders van Ambulante thuiszorg, Cicero Zorggroep, De Beyart, Envida, MeanderGroep Zuid-Limburg, MEE Zuid-Limburg, Mosae Zorggroep, Sevagram, Verpleeghuis Bergweide, Vitales Parc Imstenrade, Vivantes, Zorg Groep Beek, Zorgbelang Zuid-Limburg, Zorgkantoor CZ, Zuyderland Zorgcentra. Aan de eerste tafel ontmoette de minister een cliënt van Cicero Zorggroep, de heer Karel van de Laarschot. Hij woonde tot voor kort in zorgcentrum Schuttershof en had daar veel vrienden, maar geen eigen kamer met eigen sanitair. Terwijl hij dat laatste wel erg belangrijk vond. Speciaal voor hem werd gezocht naar een oplossing op maat. Hij verhuisde naar een ander zorgcentrum van Cicero waar hij een eigen kamer heeft en waar hij ook zijn vriendin heeft ontmoet. Na de lunch gaat hij drie keer in de week met z’n scootmobiel naar z’n vrienden in Schuttershof en naar zijn vriendin in Heerlen. Zo combineert hij het beste van twee huizen.

Onafscheidelijk echtpaar
Aan een andere dialoogtafel luisterde de minister naar het verhaal van Ineke van Straeten. Haar ouders waren bijna zestig jaar getrouwd toen Inekes moeder ziek werd en opgenomen moest worden in een zorgcentrum. Vooral voor haar vader, die geen moment zonder zijn vrouw kon, was dat verschrikkelijk. Vivantes luisterde naar de wensen van Inekes vader en zocht naar de best mogelijke oplossing. Voor haar vader werd een aanleunwoning om de hoek van het zorgcentrum geregeld zodat hij van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bij zijn vrouw kon zijn. In de laatste fase van haar leven zorgde Vivantes dat ze voortdurend samen konden zijn. Uiteindelijk stierf Inekes vader twee weken na zijn vrouw. Het verhaal illustreert hoe belangrijk het is dat echtparen niet gescheiden worden als één van de partners langdurige zorg nodig heeft.

Thuis is meer mogelijk
Voor zorgbehoevende ouderen die graag zo lang mogelijk (samen) thuis willen blijven wonen, kan het Volledig Pakket Thuis een goede oplossing zijn. Aan de laatste dialoogtafel hoorde de minister meer over dit bijzondere product. Meandergroep Zuid-Limburg heeft in Parkstad al meer dan 200 cliënten die thuis langdurig verzorgd en verpleegd worden: verpleeghuiszorg achter de eigen voordeur. Het pakket kan worden uitgebreid met allerlei diensten om de mantelzorger te ontlasten: huishoudelijke hulp, een mantelzorg ondersteuner welke o.a. boodschappen kan doen, een vrijwilliger die af en toe komt helpen. Want met een goede balans tussen zorg en vrije tijd houdt de mantelzorger deze vorm van zorg langer vol. Dankzij dit pakket kunnen steeds meer mensen (samen) thuis blijven wonen.

Samenwerking is het sleutelwoord
Aan vrijwel elke tafel stelde de minister dezelfde vraag: “Wat heeft het programma Persoonsvolgende Zorg toegevoegd aan deze casus?” Uit de antwoorden blijkt dat de aangepaste condities zeker geholpen hebben, maar dat de kern van de hervorming toch vooral zit in de goede samenwerking. Organisaties in Zuid-Limburg zien elkaar niet meer als concurrent. Medewerkers hebben elkaar in werkgroepen beter leren kennen en weten meer over elkaars aanbod. Daardoor kunnen ze de cliënt nog beter helpen met de zorgvraag. Die samenwerking in Zuid-Limburg is bijzonder. In andere regio’s wordt ook wel samengewerkt, maar lang niet zo intensief als in Zuid-Limburg gebeurt.

Wetten leveren geen zorg
Uit de woorden van minister Hugo de Jonge bleek dat hij onder de indruk was van die samenwerking: “Wat mij vandaag opviel, is dat alle zorgaanbieders samen één compleet zorgpalet voor heel Zuid-Limburg proberen aan te bieden. Dat is iets anders dan allemaal je eigen winkeltje overeind houden. Ik proef hier de oprechte wens om echte persoonsgerichte zorg aan te bieden. Daar heb je volgens mij geen nieuwe wetten voor nodig. Wetten leveren geen zorg. Dat doen mensen. De hervorming van de zorg zit dus veel meer in de zorgmedewerkers zelf, die oog hebben voor wat hun cliënt nodig heeft. En die daar een oplossing voor zoeken over de grenzen van hun eigen organisatie heen.”

Lef
Ellen Leers van Cicero Zorggroep vatte de middag mooi samen door te stellen dat Persoonsvolgende Zorg geen tijdelijk project is, maar een beweging die is ingezet: “En wij hebben het lef om door te gaan!”

 

Bekijk hier het filmpje over Persoonsvolgende Zorg en het beeldverslag van de bijeenkomst. Of lees het boekje van de bijeenkomst.


Geplaatst op: 15 augustus 2018
Laatst gewijzigd op: 17 augustus 2018