SVG wordt niet door uw browser ondersteundPersoonsvolgende Zorg

Oma Fien

thema's: Ouderenzorg (VVT) (176)

Er was eens..

.. een lieve oma van 76 jaar, Oma Fien. Ze woonde samen met opa Frans, teckel Felix en vogel Sylvester op een mooie boerderij in Nuth. De boerderij waar opa Frans geboren is. Een vakwerkhuis van ruim 100 jaar oud. Ze hebben hier samen 7 mooie kinderen gekregen waarvan er 2 in de jonge jaren door een ongeluk zijn overleden. Veel verdriet hebben ze hiervan gehad…en nog.

Elke dag zorgde oma heel goed, misschien wel te goed voor opa. Ze smeerde zijn brood, schonk zijn drinken in, kookte en haalde zijn lievelingsspulletjes bij de bakker en de slager. Oma Fien was ook een fervent bakster en stond bekend in de buurt vanwege haar heerlijke stroopwafels, die ze vaak vergezeld van een gezellig praatje met buurtbewoners deelde.

Tot op een dag

.. opa Frans ziek werd. Oma belde angstig en bezorgd naar de dokter. Deze stuurde een ambulance en die met spoed is gekomen en opa naar het ziekenhuis heeft gebracht. Een aneurysma werd hem fataal en hij overleed 3 dagen laten in het bijzijn van zijn kleindochter Anne in het ziekenhuis.

Vanwege

.. het overlijden van opa kwam oma alleen te wonen in de grote boerderij. Ze vond het niet fijn, miste opa en je zag haar zienderogen geestelijk achteruitgaan. Ze ging slechter slapen, slechter voor zichzelf zorgen, bakte niets meer, vergat dingen en werd mobiel steeds slechter.

Na een half jaar ging het niet meer alleen thuis. De kinderen hadden al vaker gesproken over een verhuizing naar een verzorgingstehuis maar Oma Fien moest er niet aan denken om haar vertrouwde buurt en haar geliefde Felix en Sylvester achter te moeten laten. Ze had al van veel buurtbewoners vernomen dat die dan niet mee zouden kunnen gaan. Ook kon zij zich geen beeld vormen van wat haar dan te wachten zou staan als ze zou moeten verhuizen.

Totdat

.. ze uiteindelijk samen met haar kinderen de website:” zorg in beeld” bekeken heeft en zij aan de hand van allerlei filmpjes een indruk kreeg van de verschillende huizen in haar omgeving. Bewoners kwamen in beeld die vertelde over hun ervaringen en wat het wonen er zo fijn maakte. Ze zag zelfs Mieke, een oude schoolvriendin, in een filmpje terug waarna ze steeds meer open stond voor de mogelijkheden. Op de site konden de kinderen aangeven dat het meenemen van Felix en Sylvester een vereiste was, waarna ze alle optie in de omgeving te zien kregen die ook ruimte hadden voor huisdieren.

Zo hebben ze uiteindelijk DE woonplek voor hun moeder gevonden! Een woonzorg centrum in het eigen vertrouwde dorp gevestigd in een oude boerderij. Met mensen om haar heen die ze nog kent van vroeger en een goede keuken! Ook Felix en Sylvester zijn tevreden met hun nieuwe woonplek!

 

Verhaal geschreven door: Stephanie Könings (van MEE) en Claudia Steinbusch (van MeanderGroep)